Snoezelen met geuren in de zorg

Gepubliceerd: 1 augustus 2021
Mass-ence, blog, snoezelen met geuren in de zorg

Auteur: Judith Konings-Engelen

Terva is een typisch finse geur. Ik gebruik deze wel eens in cursussen, om duidelijk te maken dat het met geurbeleving in *psychogeriatrie (PG) heel belangrijk zijn kan de culturele achtergrond van een bewoner te kennen en te weten hoe geuren daar een rol in spelen. In Finland is een sauna nemen een beetje zoals je bij ons onder de douche stapt. Zo heeft ongeveer iedere zichzelf respecterende fin wel een sauna, of bezoekt er met regelmaat één, vaak zelfs dagelijks.

Ik was ooit begin mei met een collega in Hameenlinna waar we een paar summerclasses zouden geven op de University for applied sciences, wij zouden wat vertellen over de toepassing van geur en geluidstherapie voor zorgverleners. Summerclasses is een grappige woordkeuze, want wij arriveerden bij -17 graden en gingen na een week terug met prachtig zomerweer, tegen de 20 graden. Heel bijzonder.

Als onderdeel van die week kregen we ook diverse rondleidingen in verzorgingstehuizen en bij één rook het net alsof we een scheepswerf binnengewandeld waren. De geur was overweldigend sterk en we werden er eigenlijk een béétje onpasselijk van. Toch maar de vraag gesteld wat ik nou toch rook. Ah! Werd er lachend gezegd, we hebben net gesnoezeld met onze PG-afdeling. Er bekroop me, ondanks de lachende uitleg, toch een beetje een gevoel van medeleven met die bewoners totdat ik dezelfde avond in een hout gestookte sauna met löyly zat en datzelfde geurtje rook … berkenteer. Een loyle is overigens is een heerlijk ontspannend ritueel. Hierbij wordt er een grote hoeveelheid water afwisselend gemengd met etherische oliën over de hete saunakachel gegoten.

Het meest gebruikte hout is berkenhout en de teer van het berkenhout ruik je bij het sauna ritueel. Er gaat eucalyptus door het water van de löyly dus terva is de combinatie van berkenteer en eucalyptus. Voor finse bewoners dus thuiskomen, want de geur van sauna geeft hen een gevoel van ontspanning, rust en welbehagen.

Inmiddels sta ik ook anders in die geurbeleving en ik gebruik dit voorbeeld in cursussen graag om duidelijk te maken dat een geur voor verschillende culturele achtergronden zo’n verschillende betekenis kan hebben. Het is daarom van belang te kijken naar wat een geur betekent voor de bewóner. Belangrijker dus dan dat je dit invult vanuit eigen beleving.

Van de week kreeg ik een recept met terva, van een Finse vriend, ik geloof dat het een kerstrecept is, affin, ik heb me er nog niet aan gewaagd maar móet dat natuurlijk een keer proberen; terva te over, want het is bepaald geen geur die ik in mijn praktijk vaak in zet.

 

*psychische stoornissen die verband houden met ouderdom zoals dementie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This