Geur en geluid

Gepubliceerd: 1 augustus 2021
geur en geluid blog mass-ence

Auteur: Judith Konings-Engelen

Geur en geluid zijn de oudere zintuigen, deze hebben in ons brein een bijzonder traject. Een deel van de prikkel ervan lijkt de censuur van de thalamus te ontsnappen en wordt direct geregistreerd in het limbisch systeem – een evolutionair ouder deel van ons brein waar emotie en daaruit voortvloeiend gedrag bepaald worden.

De amygdala is de plek waar basically ‘veilig of onveilig’  ervaren wordt en de daaruit voortvloeiende emoties. Deze kern ligt dicht in de buurt van andere kernen die geheugenopslag regelen maar ook de samenwerking tussen zenuwstelsel en hormoonhuishouding voor hun rekening nemen met name d.m.v. feedback mechanismen. Te veel of te weinig van een bepaald hormoon in de bloedbaan wordt met een activiteit van het zenuwstelsel (en vice versa) gereguleerd.

Geur en geluid koppelen dien ten gevolge aan herinneringen; een reden om met etherische oliën in de belevingsgerichte ouderenzorg te werken. Dit geeft een directe invloed op het welbevinden van bewoners en cliënten en het daaruit voortvloeiende gedrag.

Maar ook geluid heeft dit effect, zoals veel musici en muzikanten wel weten. Onderstaande link is ontroerend in dit licht.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This