Bijzonder Agarwood

Gepubliceerd: 1 augustus 2021
Categorie: Aromatherapie
mass-ence blog, agarwood

Auteur: Judith Konings-Engelen

Twintig jaar geleden, hoorde ik op de opleiding Aromatherapie voor het eerst van de mysterieuze Oud olie, van de Agarboom.  En niet zomaar van die boom, eigenlijk van de stervende boom, waar vogels gaten in gepikt hebben en waardoor schimmels het hout in kunnen dringen. Als reactie op de schimmels maakt de stervende boom een hars aan dat eeuwenlang een heel mysterieus en bijzonder ingrediënt was in de oosterse traditie van parfumering. Door dit hars te distilleren ontstond Oud olie, een buitengewoon kostbare olie. De omstandigheden voor het ontstaan van deze speciale hars waren immers bijzonder en zeldzaam te vinden.

Oud olie is een van de meest waardevolle ingrediënten in de traditie van oosterse parfumering en het is lang erg moeilijk geweest voor westerlingen om het te verkrijgen. Je moest precies weten wíe het rijpe hout vinden kon en dan ook nog kon distilleren, want ieder materiaal vraagt om zijn eigen, specifieke distillatie technieken. 20 jaar geleden was deze olie omhuld met mysterieuze verhalen, die me nooit meer losgelaten hebben. Tegenwoordig wordt het geproduceerd, maar het is nog steeds zeer kostbaar en er zijn nog steeds varianten van Oud of Agarwoodolie die écht onbetaalbaar zijn.

Vandaag had ik onverwachts mijn eerste échte kennismaking met deze olie en het was een indrukwekkende kennismaking!  Ik kan niet meer stoppen met hieraan te ruiken en op mijn huid ontstaat er een gelaagdheid in geurtonen die varieert van geurig hout, naar een heel licht fris-zure bessengeur, met een warme kruidige, zoete hele donkere ondertoon. Ik dacht eerst het vergelijk met siam hout olie te kunnen maken maar deze blijft vér achter – en dát is al een zeer favoriete geur.  Deze gelaagdheid is ongelooflijk bijzonder en ik snap dat met dit ingrediënt een parfum z’n unieke touch kreeg. Ik ben de trotse bezitter van ruim één milliliter Oud olie en het is lang geleden dat ik zo in de ban van een geur was.

Lees meer over Agarboom…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This